СВЕТИ ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ (ВАСИЛЬОВДЕН) :: Агенция за превод и легализация Лозанова 48

СВЕТИ ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ (ВАСИЛЬОВДЕН)
01.01.2013г.

СВЕТИ ВАСИЛИЙ ВЕЛИКИ (ВАСИЛЬОВДЕН)

Св. Василий Велики, стенопис в църквата Богородица Перивлептос в Охрид.

 

Свети Василий Велики (гр. Βασίλειος ο Μέγας, известен също и като Василий Кесарийски (Βασίλειος Καισαρείας), е християнски светец, архиепископ на Кесария Кападокийска (в Мала Азия), един от тримата основни църковни писатели и светители – отци на Църквата, заедно с Григорий Богослов (Григорий от Назианз)  и Йоан Златоуст.  В Римокатолическата църква е наричан също доктор на църквата (лат. “doctor Еcclesiae”). Автор е на многочислени проповеди и писма на богословска тематика (от тях до наши дни са съхранени над 300).

Роден е в много богато и изключително ревностно християнско  семейство около 329-330 г. в Кесария, която по онова време била важен административен, културен и религиозен център на римската провинция Кападокия в Мала Азия. Баба му и дядо му пострадали тежко по време на християнските гонения на император Диоклециан. Негова сестра била преподобната Макрина (бъдещата игуменка), а брат му бил великият християнски богослов, епископ и философ Св. Григорий от Ниса. Образова се в родния град заедно с брат си, с когото остават в тясна връзка за цял живот. Продължава образованието си в столицата Константинопол,  след което прекарва шест години в Атина. В Атина по същото време почти инкогнито се учи и бъдещият император Юлиан, с когото били едновременно приятели, но и застъпници на диаметрално противоположна религии – християнин срещу езичник, поставил си за цел унищожаването на християнството. В Атина се запознава и със Св. Григорий Богослов (Григорий от Назианз), с когото остават приятели до края на живота си. След завръщането си от Атина в Кесария, за кратко време преподавал и се занимавал с право.

Св. Василий Велики. Теофан Грек. 14 век, Русия.

 

По-малко от година след завръщането му, животът му се променя коренно, когато чува проповедите на Евстатий от град Севастия (Σεβάστεια, Sebastia, дн. Сивас). Макар последният да основава сектата на македонитите и открито да поддържа ереста на арианите,  той е един от участниците в Първия Вселенски събор в Никея (325 г.), определил основите на организираната християнска догма,  и оказва голямо влияние върху Василий.

През 357 г. Василий предприема пътуване до Близкия Изток – Палестина, Сирия,  Египет и Месопотамия, където изучава философията на аскетите и монастицизъм (гр. „усамотяване”). След завръщането си, се установява близо до Нео-Кесария. До 358 г. около него се събира група ученици, заедно с брат му Петър и основават манастир в семейното си имение в Понт (на северния бряг на Мала Азия, Южния бряг на Черно море в днешна Турция). Към тях се присъединяват неговата майка Емилия, сестра му Макрина и няколко други жени.

През 362 г. свети Василий е ръкоположен за дякон и заедно с Григорий Богослов прекарва следващите няколко години в борба с арианската ерес. През 370 г. е избран за епископ на родната Кесария. Умира през 379 г. от заболяване на черния дроб.

Основните му творби са „За Светия Дух” (гр. „Περίτου Αγίου Πνεύματος”), три книги срещу арианеца Евномий и неговите последователи – евномианците, проповеди върху шестте дни на сътворението на света и много други. Василий е най-известен с това, че определя и налага правилата на монашеския живот, съсредоточени върху живота в организираната монашеска общност, литургичните молитви и обреди и труда, полаган от всички нейни членове.

Според традицията, Св. Василий имал и пророческа дарба – дори предсказал деня на собствената си смърт.

Православната църква го празнува на 1 януари (по приетия в Гърция и България Григориански календар) и на 14 януари по Юлианския (Русия, Сърбия).

Нашата народна традиция на Васильовден

 В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата.

Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят нечистите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях.

Празничната трапеза на Васильовден е богата и блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошав. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето и на този ден се извършват някои гадания.

Поверия и гадания във връзка с пророческите дарби на Св. Василий. Момите и ергените слагат под възглавницата си първия залък от баницата с късметите, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг (съпруга).

Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.

В някои райони от кромида, който е каден, нарязват на дванадесет колелца, слагат сол на всяко и ги наричат на всеки от дванадесетте месеца. На сутринта проверяват: ако солта от колелцето се е стопила, то този месец ще бъде дъждовен, ако не е, времето през този месец ще бъде ясно и сухо.

Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината.

Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се нарича първото родено напролет домашно животно.

Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят според това, чие листо е свежо или увехнало.

С вода, в която е натопен дрян, моми и жени мият косите си, за да са здрави и лъскави.

 Ромите го празнуват по Юлианския календар като Банго Васил или Банго Васили, Василица и е техният най-голям празник. Но за това – като му дойде времето.

 На този ден имен ден празнуват: Васил, Василкa, Василиса, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa и техните производни имена. Честито на именниците, здраве и щастие през Новата 2013 година!
Направете запитване

В случай че Ви интересува превод, посочете от какъв на какъв език се превежда, срока за изпълнение и прикачете документа в един от възможните формати. Ако имате допълнителни забележки, допишете ги в полето най-долу.

В случай че Ви интересува заверка или легализация на документ, посочете вида на документа, от коя държава идва (за документите от чужбина), за коя държава е предназначен и на какъв език се превежда (за документите от България за чужбина), предназначението на документа (промяна на гражданско състояние, емиграция, регистрация на юридическо лице и т.н.) и/или допълнителна информация.


Имена: *
E-Mail: *
Телефон: *
Запитаване за: *      
Език, от който се превежда: *
Език, на който се превежда: *
Срок за изпълнение: *      
Държава, издаваща документа:
Институция, издаваща документа:
Държава, за която ще послужи документа:
Избери файл: *
  Изпрати